Outdoor  »  Hegymászás  »  Hétvégi felfrissülés karnyújtásnyira - Via ferraták a Raxon, nem csak kezdőknek!

Hétvégi felfrissülés karnyújtásnyira - Via ferraták a Raxon, nem csak kezdőknek!

2006. január 31.
 
Eddig 0 hozzászólás
A Sportpiac előző számaiban bemutatott vasalt utak többsége kis hazánktól viszonylag távol, Olaszország északi területein helyezkedik el. Azonban ha valaki ferratázni vágyik, nem kell több száz kilométert autóznia, vagy akár egy hetet rászánnia a szabadságából, hiszen a ferraták kiépítésében nem csak Itália, hanem közeli szomszédunk Ausztria is jeleskedett. Sőt! Az első ferraták az osztrák Alpok szikláin épültek ki.
Az alábbiakban három vasalt utat (németül Klettersteig) mutatunk be, melyek a közeli Rax hegycsoport falain kúsznak 2000 méteres magasság felé. A Rax és környéke a hazai sziklamászás és magashegyi túrázás amúgy is kedvelt és eléggé ismert területe. Több honfitársunk itt ismerkedik meg a via ferrata túrák és utak csínjával-bínjával. Az ajánlott utakat éppen ezért a könnyebb fokozatú (A-B) ferratákból választottuk, bár szép számmal akad itt D-E minősítésű igazi komoly ferrata (Haid steig, Königschusswand steig). A Rax fennsík és a szomszédos Schneeberg csoport 2000 métert meghaladó csúcsai rengeteg szép kilátóhellyel és élvezetes mászással, szurdoktúrával ajándékozhatnak meg bennünket, akár szimpla hétvége alatt is. Ne felejtsük el azonban szem előtt tartani, hogy magashegységben járunk! Az időjárás figyelemmel kísérése, a kellő fizikum és e megfelelő felszerelés nélkül könnyen veszélybe sodorhatjuk magunkat és társainkat is.

A terület megközelítése: Bécs irányából: Budapest - M1 - Bécs elkerülő - A2 autópálya - Seebensteinnél rátérni az S6-os gyorsútra Semmering felé. Az S6-osról Gloggnitz kijáratnál Gloggnitz felé, azután a B27-es úton. (a Rax, Rax Seilbahn, ill. a Höllental táblákat kell figyelni)

Szállás: A Rax környéki településeken panziókban, illetve Kaiserbrunn kellemes századfordulós hangulatú településén hotelekben. Höllental környékén ismert kempingező hely a Kaiserbrunnen-i parkoló, ahol WC és mosdó mellett ingyenes sátorhelyek csábítják a kempingezni vágyókat. Innen nem messze alacsony áraival és szolgáltatásaival is megfelelő szállást nyújt a Weichtalhaus. (weichtalhaus@gmx.at Tel.: 0043 (0)2666 53620 – Manfred Rotensteiner)

 

Szakirodalom a környékről:

Klettersteige & Leichter Fels Österreich Ost

PEILSTEIN Kletterführer

 

Térkép: ÖK Mürzzuschlag; ÖK Schneeberg und Rax 1:25.000; F&B WK Nr. 022 Semmering-Rax-Schneeberg; Kompass WK Nr. 210 Wiener Hausberge

 

Alpenverein steig - Großes Höllental (1650 m)


Kiindulási pont: Hirschwang, illetve a Weichtalhaus parkolója (560 m). Innen az út kezdete kb. 200 m.

Nehézség: "A", rövid szakaszokon "B". A ferrata kifejezetten kezdőknek ajánlható, gyakorlottabbaknak pedig a táj szépsége miatt ajánlható. Gyerekeknek nem ajánlott!

Menetidő: A parkolótól a beszállásig kb. 1 óra. A ferrata 2 óra 30 perc, az Ottohaus 30 perc. Lefelé szintén 2 óra 30 perc a Wachthüttelklamm felé. Szintemelkedés 640 m.

Fontos tudnivaló/felszerelés: Szédülésmntesség és lépésbiztonság szükséges, az út nem mindenhol biztosított. Ezek miatt ne becsüljük alá az út enyhébb besorolását (A/B), ugyanis a néhény kitett szakasz, a nagy szintemelkedés és a hosszú levezető út és a magashegyi környezet gyakorlottságot, nagyobb edzettséget kíván egy szokványos magashegyi túrától. Kitartóbb, jó mozgású és megbízható gyerekekkekel teljesíthető a túra. Teljes via ferrata szett szükséges!

Mivel útközben forrás nincs, ezért folyadékot feltétlenül vigyünk magunkkal. Az időjárásról érdeklődhetünk - Ottohaus - Tel.:0043/2666 52402; E-mail: othmar.w@aon.at

Pihenőhely/menedék: Útközben nincs sehol fedett menedékhely. A ferrata végétől 30 percre az Ottohaus.

Megközelítés autóval: Höllental. Kaiserbrunn után 3 km-re, jobbra, a Weichtalhaus parkolójából.

Szezon: áprilistól októberig

Leírás: Az utat még 1910-ben építették ki, természetesen azóta többször felújították, hogy Höllental felől az Ottohaus közvetlenül megközelíthető legyen. Az út nem különösebben nehéz, azonben elég kitett és meredek létrákkal indul, közvetlenül ezután meredek szerpentineken vezet az ösvény, mely néhány helyen nem biztosított. A kulcshelyeken azonban jó lépések és megfelelő, mindig karban tartott eszközök segítik az előrejutást. A ferrata elég forgalmas, sokan biztosítás nélkül vágnak neki. A ferrata felénél balra a Gustav Jahn Steig ágazik el, az elég kitett, de rendkívül szép Gaisloch ferrata felé. A parkolóból a Weichtalhaus mellett elhaladva, át a patak felett épült hídon, majd a műutat keresztezve, a Schönbrunnersteig 60 méteres létráján haladhatunk a völgy bejáratáig. Ide egy hosszú fémlépcsőn érkezünk, mely a völgy bejáratát jelzi számunkra. Az út innentől ismét köves ösvényen vezet. Jobbra és balra hatalmas sziklafalak, törmeléklejtők. Kb. 30 perces gyaloglás után egy fenyőerdőbe érünk, innen pár perc múlva érjük el a Teufelbachstuben steig felé vezető ösvényt, de mi a kék jelzésű AV Steig tábláig folytatjuk az utunkat. A kiindulóponttól a beszállásig kb. 400 m a szintkülönbség. A beszállás után öt elég öreg, megviselt, de elég fix létrán indulhatunk fel az előttünk tornyosuló falon. Itt a létrák mellett futó fix rúdon tuunk biztosítani, vagy magukba a létrafokokba. Egy rövid párkány után ismét törmeléklejtőn szerpentinezünk fölfelé. A leginkább élvezetes mászás, közvetlenül ezután következik. Egy meredek sziklafal alatt, csúszós, köves, biztosítás nélküli szakaszt magunk mögött tudva érünk el egy ferde rámpához, mely akár egy kémény is lehetne. Itt a falból kiálló szögeken, kapcsokon lépdelve, néha a fentről permetező vízfolyás alatt jutunk át ezen a szakaszon. Nem sokkal később bal felé egy útelágazástól indul a B fokozatú Gustav Jahn Steig. További szerpentinezés után még vár ránk egy rövid, de nem kitett mászás és egy traverz, ahonnan már látni lehet az út végét jelző Höllental-kilátópontot (1650 m). A kilátóról ragyogóan végigkövethető a megtett útvonal, emellett nem utolsó kilátásban lehet részünk jó idő esetén a szomszédos Schneeberg csoportra és csúcsára. Miután kigyönyörködtük és kifújtuk magunkat, a kék jelzésű jelzésen indulhatunk az Otto-ház felé. Vissza az Ottohaus-tól a kilátópont felé indulunk, de a köves útról letérve már a Wachthüttelklamm felé vezető piros jelzést követjük. Eleinte a Rax északi platóján szintben, majd egyre meredekebben ereszkedve érünk a Höllental K-i fala felé. Az háztól számított indulás után 2 órával elérjük a Wachthüttelklamm elejét jelző első vaslépcsőket. Meredeken, majdnem függőlegesen ereszkedünk a Schwarza patak völgyébe, azonban az út jól kijárt, és a beszerelt eszközök is biztonságosak. Mivel egész napos túra után vagyunk, óvatosan közlekedjünk a gyakran síkos köveken. Egy túrabot könnyíthet ízületeink terhelésén.

Az útvonal késő májustól szeptemberig ajánlható. Utazás előtt érdeklődjünk az Otthausban, vagy a Weichtalhausban, az út állapotáról, a várható időjárásról.

 

Wildfahrte - (Barenloch steig) Heukuppe-Rax (2007 m)


Kiindulási pont: Hinternasswald (712 m) a Rax tömbjének nyugati oldalán, a Reißbach patak völgyében. Höllentalból Kaiserbrunn után tovább Nasswaldnak, majd Hinternasswald felé. A parkolás ingyenes.

Nehézség: "B"-közepesen nehéz. Szintemelkedés: 1300 m. Ebből ferrata 250 méter.

Menetidő: A kalauzok az út menetidejére  bő fél napot írnak (Nasswald – Rax fennsík 3 óra, Fennsík - Heukuppe 1 óra, Heukuppe - Karl Ludwig Haus - Habsburghaus 1 óra 30 perc, Habsburghaus - Nasswald 2 óra)

A nagy szintkülönbség miatt, mégis érdemes egynapos túraként számolni, különösen, ha a közeli csúcsok megmászását is tervbe vesszük, illetve ha lefelé menethez is egy ferratát választunk (Kaisersteig). A korai indulás ajánlott.

Fontos tudnivaló/felszerelés: Teljes ferrataszett. Komolyabb esők után a felső szakaszok igen omladékosak lehetnek, sisak használata feltétlenül szükséges.

Pihenőhely/menedék: Az út végénél néhány tehenészházat találunk - noha ezek többnyire zárva vannak - ereszük alatt kényelmesen meghúzódhatunk, ha elkap a nyári zivatar. A legközelebbi menedékház a Habsburg ház, 1785 m-en található. Tel.: 0043/2665 380; e-mail: zentrale@touristenklub.at

Megközelítés autóval: Reichenauból Kaiserbrunnon keresztül érhetjük el Hinternasswaldot a Raxot észak felől megkerülve.

Szezon: áprilistól októberig

Leírás: A Rax északi és déli oldalának közkedvelt ferratáihoz képest a nyugati Kahlmauer fal kevésbé ismert, pedig gyönyörű útjai megérnek egy-egy hétvégi kiruccanást. Ilyen rejtet kincs a Wildfahrte illetve variánsa a Barenlochsteig is, melyek könnyű vonalvezetésük ellenére valódi örömmászást nyújtanak a kezdő és a kiérdemesült ferratázóknak egyaránt. A két út közös bevezetőszakasszal indul, a Reiß patak völgyében, ahol az aszfalt utat követve juthatunk el a Kaisersteig és a Wildfarhte elágazásáig. Innen jobbra egy szűk völgyben vezet fel az utunk a vízmosást kerülgetve addig, míg el nem érjük a Barenloch lenyűgöző áthajló falát. Az erdőből kilépve érdemes sisakot húznunk - a fölénk magasodó sziklaóriás kiszámíthatatlanul potyogtatja kavicsait - közvetlenül a fal tövébe húzódva biztonságban vehetjük föl beülőnket és ferrata szettünket, innentől szükség lesz rá. A ferrata út a fal jobb oldalán, a törmeléklejtő tetején indul egy könnyű sziklatömbbel. Az emelkedőn felérve csattinthatjuk először karabinereinket, a sziklagerinc szellős átlépés majd a B-s nehézségű bevágás biztosítódrótjain. Ezután rövid erdős és sziklás szakaszok váltogatják egymást, mígnem elérjük az elágazást, ahol a Barenlochsteig és a Wildfarhte út kettéválik. Jobbra a piros jelzésen haladva tovább egy nem is annyira ?vad utazásban? lehet részünk az A illetve B-s betétekkel tarkított meredek hegyi ösvényen, melyről gyönyörű kilátás nyílik a Schneealpe vonulatára. A ritkán járt úton sok laza omlós rész vannak, vigyázzunk nagyon a lépésekkel és egymás után tartsuk nagyobb követési távolságot mint azt más kijárt úton tennénk. Sisak használata kötelező! Ha a korábbi elágazásban balra fordulunk - a zöld jelzést követve - a valamivel nehezebb Barenlochsteig beszállásához jutunk. Ehhez kereszteznünk kell egy törmelékfolyosót, majd balra felfelé haladva eljutunk az út kulcshelyének számító keskeny sziklahasadékig, melyen acél lépővasak segítik a felkapaszkodást. Vigyázat esőben a fal erősen csúszik, ilyenkor érdemes a kevésbé technikás Wildfahrte utat választani. A hasadék leküzdése után már kellemes út vezet a fennsíkra ahol ismét csatlakozhatunk a valamivel feljebb kibukkanó piros jelzéshez. Innen már csak egy fél órás séta a Habsburg ház - mindig a sárga úton - melynek teraszán egy pohár hűs sör mellett élvezhetjük a lélegzetelállító tájképet. A lefelé út a menedékháztól a szelíd Kaisersteigen vezet, bár aki még érez magában kalandvágyat az választhatja a még be nem járt másik ferrata utat. A legelszántabbak pedig, a Heukuppe érintésével a Gamsecksteigen juthatnak vissza a völgybe.

 

Gamsec steig - Heukuppe-Rax (2007 m)


Kiindulási pont: Hinternasswald (712 m) a Rax tömbjének nyugati oldalán, a Reißbach patak völgyében. Höllentalból Kaiserbrunn után tovább Nasswaldnak, majd Hinternasswald felé. A parkolás ingyenes, vagy pedig Altenberg után 2 km-re lévő Naßkamm erdei parkolójában (950 m)

Nehézség: A-B, könnyű-közepesen nehéz. Szintemelkedés: 900 m. Ebből ferrata 300 méter.

Menetidő: A felfelé útra 3 órát kell számolni, lefelé 2 óra alatt juthatunk vissza. Felérve a ferratán azonban érdemes még megmászni a közeli Heukuppét, ami ugyan egy órával és 150 méter szinttel megtoldja a túrát, de feledhetetlen élményt ad a csúcsról a kilátás. A délutáni záporok elkerülése érdekében javasolt a korai indulás.

Fontos tudnivaló/felszerelés: Teljes ferrataszett. Noha az út könnyebb vonalvezetése szinte csábít a szellős biztosításra, a potyogó kövek és a törmelékes szakaszok miatt használjuk a felszerelésünket, sisakunkat!

Pihenőhely/menedék: Az út felénél a beszállás elött találhatjuk a Zimmermann bivakházat, itt nagyobb vihart is átvészelhetünk szárazon. A legközelebbi menedékház a ferrata út kiszállásától 2 kilométerre délkeletre van (Karl-Ludvig-Haus 1804 m).

Megközelítés autóval: Reichenauból Kapellen felé vezet az út, majd Altenberg irányába északra kanyarodva Naßbauerig aszfalt út vezet, ezután murvás úton juthatunk a parkolóig. 

Szezon: áprilistól októberig

Leírás: Akár Hinternaßwald parkolójából akár Altenberg felől indulunk neki a túrának, nem kerülhetjük el a beszállásig vezető - a Raxra ferratáira általánosan jellemző - reggeli "ébresztő emelkedőt", a maga 500-600 m szintemelkedésű erdei kaptatójával. Hogy a monoton gyaloglás fárdalmait enyhítsük érdemes körülnézni az út menti bozótban, nyár végén ugyanis rengeteg az áfonya, a málna és szamóca. Utunk első része egy sűrű fenyőerdőn keresztül kanyargó szerpentinem halad. Az erdőben két forrást is találunk, így lehetőségünk van felfrissíteni víztartalékunkat. Jól jelölt gyalog úton elhaladunk a zárva található Zimmerman ház mellett, majd egy rövid, de meredek szakasz megtétele után indulásunktól számítva 1 óra múlva érünk fel egy útjelző táblával is ellátott útkereszteződéshez. 1500 méter felett vagyunk, innen már tisztán látszik az elöttünk meredező hegyoldal. Rövid séta az erdőben, majd egy törmelékkel borított völgyön való átkelés után érünk el a ferrata beszállásához. A ferrata nem nehéz, egy helyen egy létrasor is segíti előrejutásunkat és 40 perc múlva már fel is jutottunk a Heukuppe csúcs (2007 m)  alatti elágazáshoz. Ha fél napos túrát tervezünk, akkor ugyanezen az útvonalon le is mehetünk, amennyiben viszont ráérünk úgy "Irány a csúcs". Visszafelé a Garasbodeni tehenészházak és gyönyörű virágokkal teli havasi rétek mellett elhaladva egy lefelé néha mászós ferratan jutunk le a Rehboden völgyébe. Ha még nem vagyunk elég fáradtak akkor örülni fogunk a utolsó szakasznak: 450m szintemelkedésnek vissza a  Naßkamm-i parkolóba. A fáradtak inkább ne mondjanak semmit!  

 

 

A cikk elkészítéséhez a Wolf Outdoor Via ferrata csapata nyújtott segítséget

További információ: www.viaferrata.hu