Outdoor  »  Via Ferrata  »  Haladók figyelem: ferraták a Dolomitokban!

Haladók figyelem: ferraták a Dolomitokban!

2006. február 16.
 
Eddig 0 hozzászólás
Ezúttal a Dolomitok nyugati vidékeinek ferratáiból szemezgetünk. Ezek már kissé nehezebbek annál, semmint hogy kezdőknek ajánlhatnánk, bevállalósabbak számára viszont a ferratázás igazi élményét nyújthatják.
Függőleges fal, több ezer méteres csúcsmászás - ilyen is előfordul ötleteink között. A félnapos ferratáktól a már-már "expedíciós" jellegű, komolyabb felszereltséget és ismereteket igénylőkig ajánlunk figyelmetekbe néhányat. Emellett a Dolomitokkal kapcsolatos fontos infrastrukturális tudnivalókkal, jó tanácsokkal is kibővítettük szokásos ismertetőnket.

Szállástippek
A Dolomitokban mindenki megtalálhatja magának az alkalmas szállástípust, hiszen Cortina, Arabba, Corvara és Canazei környéke a téli sportok Mekkája, de nyáron is gőzerővel üzemelnek a többcsillagos hotelek, panziók, apartmanok. Mellesleg késő tavasztól kora őszig a kempingekben és a hegyi turistaházakban is alhatunk.

Kempingek
A három legtutibb általunk ismert kemping Cortina, Corvara és Canazei városkákban található.

- Cortina - Olimpia Camping, Fiames-Cortina dAmpezzo. Tel.: 39 0436 860577. Egész évben nyitva.
- Canazei - Marmolada Camping, Via Pareda 60. Tel.: 39 0462 601660, Egész évben nyitva.
- Corvara - Colfosco Camping. Tel.: 039 471 836515. Nyitva: jún. 1.-szept. 30. Itt mindenütt lehet bungalót, telepített lakókocsit bérelni, természetesen sátrazni is.

Menedékházak
A többnapos magashegyi ferraták útvonalának teljesítésekor (Popera, Sorapiss-körtúra, Civetta-keresztezés) optimális a hegyi turistaházak jól kiépített hálózatának használata. Az Osztrák Alpesi Szövetség tagságát (OEAV) a legtöbb helyen elfogadják, azonban a forgalmasabb turistaházak (főleg autóval megközelíthető helyeken) nem kedveznek a hátizsákos turistáknak, abszolúte piaci alapon működnek.

Egyéb programok
Ha tartósan esősre fordul az idő, ajánlott az utazást lerövidíteni, és hazatérni, vagy naposabb helyre tolni a biciklit. Ha izomláz vagy borúsabb idő miatt kell egy-két nap kényszerpihenőt beiktatni, olyankorra ajánljuk figyelmetekbe a következő programokat.

- Nyár végi sportszer- és túrafelszerelés-vásár a nagyobb központokban - néha ki lehet fogni egész kedvező árú cuccokat (túrabot, bakancs, hátizsák, karabiner, kiegészítők).
- Ladin Múzeum Vigo di Fassában - a helyi állattenyésztő őslakosok hagyományairól, nyelvükről, szokásaikról szóló igen érdekes és egyedülálló gyűjtemény.
- Corvarától É-ra St. Martin in Thurn - ladin nyelvi, néprajzi és helyi régészeti múzeum a brixeni püspökök gyönyörű fekvésű középkori várában. Nyitva tíztől hatig, hétfőn zárva.Egyéb nyári programok
- Augusztus 1-19.: Alta Badia Jazzfesztivál Corvarában
- Július 3.: Dolomitok kerékpármaraton

Időjárás
A túrázás tenyészidőszaka június közepétől szeptember közepéig tart. A ferratázásra legalkalmasabb időszak július vége (ekkor még kevesebb a turista), illetve augusztus vége, szeptember eleje, ekkor ugyanis stabilabb a jó idő esélye. Hosszan tartó kellemetlen időjárás bármikor kialakulhat. Fülledt, meleg, napos időben a délutáni zivatarok esélye nagy. Az északi falakon, lavinaárkokban a hó nyáron is megmaradhat, sőt nagyobb magasságokban zivatar után a friss hó sem ritka. Akármilyen meleg van is a völgyekben, mindig készüljünk hideg és csapadékos időre. Kesztyű, sapka, jóféle esődzseki, pulóver vagy könnyebb polar mindig legyen nálunk. Az útvonalak tervezésében nagyon fontos, hogy a kiindulási pontokhoz legközelebb eső menedékházakban minden túranap előtt érdeklődjünk a napi időjárásról, vagy legalább szerezzünk be a nagyobb információs irodákban rövid távú időjárás-jelentést, illetve tájékozódjunk a helyi vészhívó számokról (általános vészhívó: 118; infó: www.bergrettung.it). Ha menedékházban éjszakázunk, jelentsük, vagy írjuk be a ház könyvébe a tervezett útvonalunkat. A korábban szerzett magashegyi túrás tapasztalat rengeteget segíthet.

Közlekedés
Rendkívül jól működő és sűrű busz járatok közlekednek a nagyobb településeken, sokan használják. A legtöbb turistaközpont és kiindulási pont megközelíthető ezekkel is. Érdeklődni lehet a helyi turistairodákban vagy a www.dolomitibus.it  és a www.ttspa.it weboldalakon

Térkép
Kompass - Cortina d?Ampezzo WK 55; Sellagruppe/Gruppo di Sella WK 59 (1:50 000) F&B - Wanderkarte WKS 5, Grödnertal - Sella - Marmolada; Wanderkarte WKS 10, Sextener Dolomiten - Cortina d?Ampezzo (1:50 000)
Tabacco - Val di Fassa - Marmolada - Catinaccio/Rosengarten 06; Alta Badia - Sella - Pútia/Peitlerkofel 07 (1:25 000)

www.viaferrata.lap.hu
www.dolomitok.org
www.dolomitok.lap.hu

A terület megközelítése
 

Többféle gyakorlat létezik. Budapestről Bécs felé autópályán, majd délnek az A2 számú sztrádán Grazot elkerülve, és tovább Villach felé. Sokak szerint ez a leggyorsabb, persze csak ha tudsz 160-nal döngetni. Kevésbé forgalmas időszakokban ajánlható még a 8-as főút, Rábafüzes, majd Graz felé az A2-es sztrádán Villachig. Innen az A10-en Spittal irányába, tovább a 100-as főúton (E66) Steinfeld, Greifenburg, Lienz érintésével Toblachban (Dobbiacco) érjük el a Dolomitokat. Innen D felé az S51-es úton Cortina d?Ampezzo irányába. Vargabetűkkel együtt kb. 700 km.