Outdoor  »  Via Ferrata  »  Útvonalajánló: Ettore Bovero ferrata

Útvonalajánló: Ettore Bovero ferrata

2006. február 9.
 
Eddig 0 hozzászólás
Az alábbiakban a Dolomitok Tofana csoportjában található, "C" nehézségi fokú ferratát ismerhetitek meg.

Csoport: Tofana.

Kiindulási pont: Olimpia Kemping parkolója (1290 m).

Nehézség: "C" - nehéz, Szintemelkedés 900 m, ebből 200 m a ferrata.

Menetidő: Kemping-Posporcora hágó (1711 m) 1½ óra; hágó-Col Rosa csúcs (ferrata) 1 óra; csúcs-kemping 2 óra. Korai indulással félnapos túrára készülhetünk. Cortina közelsége miatt nagy lehet a forgalom. Induljunk korán vagy dél körül (Ny-i, illetve D-i fal).

Érdekesség: A rövid biztosított szakaszon több szép, kitett mászás vár ránk, alattunk egy alkalommal 2-300 méteres mélységgel. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik Cortinára és É felé a Croda Rossa 3000-es csúcsára.

Pihenőhely/menedék: Útközben nincs fedett pihenőhely.

Megközelítés autóval: Cortinából É-ra, Dobbiaco felé, majd táblánál balra az Olimpia Kemping parkolójába (2 km).

Leírás: A Boite patak völgyének Ny-i oldalán, már a Tofana tömbjéhez tartozó Col Rosa D-i oldalán épült ki ez a rövid, de szép mászást ígérő ferrata. Hátránya, hogy a beszállásig sokat kell emelkedni a nem különösebben élménydús terepen. A beszállástól meredeken emelkedünk, rövid kémények, kitett párkányok, nem technikás, de jó reibungos mászások, viszonylag távoli biztosítási pontok, néhol kellemetlenül felfekvő drótszakaszok jellemzik az első részt. Közvetlenül ezután a hegy D-i oldalán lévő bordára fut ki az út, mely alatt nagy a mélység, de remek lépések és fogások segítenek az előrejutásban. A nehéz szakasz végén egy kis átlépős traverz vár még ránk, mely nem rövid, bár ez az elején még nem látszik. Innen már szintben, majd a csúcs előtt egy rövid trepnis szakaszon haladunk. A levezető út a lankásabb oldalon É felé vezet. Keskeny, néhol meredek, de kényelmes és szép ösvényen lassan megkerülve a hegyet érkezünk vissza a kempinghez vezető útra.