Outdoor  »  Via Ferrata  »  Útvonalajánló haladóknak: Brigata Tridentina ferrata

Útvonalajánló haladóknak: Brigata Tridentina ferrata

2006. február 16.
 
Eddig 0 hozzászólás
Ez az útvonal fokozatosan nehezedik, de van lehetőség kerülőre, így a bizonytalanabb vagy fáradtabb kalandorok is könnyedén teljesíthetik.
Csoport: Sella

Kiindulási pont: Passo di Gardena (Grödnerjoch). Corvara felé a Sella É-i oldalán, közvetlenül a visszavezető Setus-völgy alatt, ingyenes parkolóban.

Nehézség: "C" - nehéz (több kalauz szerint közepesen nehéz). Szintemelkedés: kb. 700 m. Ebből a ferrata 500 méter.

Menetidő: A ferrata kb. 3 óra, lemenetel 2 óra. Hosszabb, félnapos túrával számolhatunk, induljunk korán vagy dél körül. Sportosabb társaságok a túrát kiegészíthetik a Pisciadu-csúcs megmászásával (+400 méter felfelé).

Fontos tudnivaló/felszerelés: Teljes ferrataszett. A kevésbé gyakorlottak a nehezebb szakasz előtt kiszállhatnak, innen szerpentin vezet a házhoz.

Pihenőhely/menedék: A túra felénél 2545 méteren a Pisciadu-menedékház, nagyon kedves személyzettel, teraszáról gyönyörű kilátással a hasonló nevű tengerszemre és a csúcsra.

Megközelítés autóval: Corvarából Ny-ra a Passo Gardena felé 7 km. Canazeiből É-ra a Passo di Sella, majd a Gardena hágó felé 22 km.

Leírás: A Sella hatalmas É-i fala alatt húzódó parkolóból két úton indulhatunk el. A 666-os út irányába, a Setus-völgyön felfelé, majd erről még a völgy előtt balra letérve, vagy pedig egy kisebb bemelegítő ferratázással egyenesen a parkolóból a Brigata Tridentina ferrata felé. Az előző változattal ezt a rövid 100 méteres felszökést kikerüljük, pedig jó bemelegítés lehet a ránk váró feladatok előtt. A beszálláshoz kb. egy óra alatt érünk fel a nagyjából szintben, majd röviden szerpentinezve vezető ösvényen, közben gyönyörű kilátással az Alta Badia-völgyre és Corvarára. A Pisciadu-tóból kifolyó kis patak vízesése mellett induló ferrata jobb és bal traverzekkel halad "egyenesen" a Torre Exner alulról is félelmetes fala alá, ám ebből a perspektívából nem is hinnénk, hogy rövidesen a torony tetejére is kikapaszkodhatunk. A megfelelően biztosítható, jó vonalvezetésű, kiépített lépésekkel tűzdelt ferrata a kezdőknek sem jelent komoly feladatot, több alkalommal láttunk már itt családokat gyermekeikkel együtt mászni. A torony alá érve a drótkötél véget ér, de néhány méter múlva már indul is tovább, meredeken felfelé. A kevésbé magabiztosak vagy a fáradtabbak itt kiszállhatnak, és a meredek szerpentinen érhetnek fel a Pisciadu-ház platójára, miközben szemmel tarthatják bevállalósabb barátaikat, akik a torony K-i oldalához ragasztott meredek létrákon és lépéseken kúsznak egyre feljebb a csúcs felé. A ferrataszakasz végét itt egy korlát nélküli rövid sodronyhíd jelenti, melyről kissé fentebb díjnyertes fotókat készíthetünk. A Torre Exner csúcsa innen csak pár méter, azonban kiépített út nem vezet fel, nincs biztosítva sem, ha mégis vállalkozunk rá, legyünk óvatosak. A híd túloldalától pár száz méteres gyaloglással érünk a Pisciadu-tó mellett épült házhoz, ahol megpihenhetünk. Lefelé az alpesi keresztségben a 666-os számot kapott ösvényen indulunk, mely egyenesen a komor Setus-völgy meredek széléhez vezet. Itt rövid drótos szakaszok után egy irdatlan törmeléklejtőn szerpentinezve érhetünk vissza parkolóban hagyott autóinkhoz. Esős időben a völgy mozgólépcsővé válhat alattunk, az időjárásról, a lefelé vezető út állapotáról érdeklődjünk a menedékházban.

További információ: www.viaferrata.hu