Outdoor  »  Via Ferrata  »  Útvonalajánló haladóknak: Trincee via ferrata

Útvonalajánló haladóknak: Trincee via ferrata

2006. február 16.
 
Eddig 0 hozzászólás
A túra során nehéz és könnyű szakaszok váltogatják egymást. Ami állandó, az a gyönyörű kilátás.
Csoport: Marmolada-La Mesola

Kiindulási pont: Fedaia-tó nyugati vége, Castiglioni-menedékház (2044 m), illetve az Arabba felől felvonóval érkezőknek a Porta Vescovo síközpont felső állomása. A Castiglioni-ház nyitva: február-október. Tel.: +39 (0462) 601117. Canazeitől 12 km-re a Passo Fedaia felé, a duzzasztómű mellett. A ház és az út mellett ingyenes parkoló.

Nehézség: "B" - közepesen nehéz (több kalauz szerint nehéz). Szintemelkedés: kb. 500 m. Ebből a ferrata 200 méter.

Menetidő: Fél- és egész napos túraként is megtehetjük, rengeteg a rövidítési lehetőség, az út elején és végén felvonót (levonót) használhatunk. Érdemes reggel indulni - vagy dél körül -, hogy a tömeget elkerüljük.

Fontos tudnivaló/felszerelés: Teljes ferrataszett. A túra végén több kisebb alagútba is be lehet kukkantani, bent nézzünk a lábunk elé! Az út érdekessége, hogy a Sella és a Marmolada közé ékelődő vonulat egy geológiai kakukktojás a maga vulkáni tufa építőanyagával.

Pihenőhely/menedék: A ferrata előtt a Porta Vescovo felső állomása, a túra végén pedig a Passo Padon-menedékház.

Megközelítés autóval: Arabba központjából felvonóval, Canazei felől a Passo Fedaia felé, az SP 641-es úton.

Leírás: Az út két szakaszra osztható. Az első, a Trincee ferrata útja nehezebb, a Mesola gerincén futó könnyebb, de nem kevésbé látványos. Az első szakasz a ferratára éhes túrázó számára meglehetősen unalmas, a nyeregig vezető 698-as jelzésű, kb. 500 méter emelkedő szerpentinnel kezdődik. Az Arabba felől induló felvonó felső állomásának hatalmas teraszáról, ha az idő engedi, érdemes pár fotót készíteni a Piz Boe csúcsáról, a Sella hatalmas tömbjéről. Beszállásunkat a házat megkerülve, a K-re emelkedő sziklacsúcs alatt találjuk meg. A ferrata kunsztja és legélvezetesebb része tulajdonképpen ez a vulkáni tufa alkotta fal, amelyen ne is keressük a korábbi ferratákon megszokott jó kis lépéseket, fogásokat. A fal kulcsa a reibung. A porózus, durva felületen bakancsunk, túracipőnk kiválóan tapad, a kiálló kis kerek kövekben pedig jó fogásokat találunk. Ha ezen a rövid szakaszon túlvagyunk, már magunkénak is tudhatjuk a ferrata teljesítéséért kijáró képzeletbeli plecsnit. E nehezebb szakasz azonban dél felől kikerülhető, majd a könnyebb "La Mesola" út beszállásánál folytatható az egyébként végig gyönyörű vonalvezetésű ferrata. Délre a Marmolada hatalmas havas márványtömbje és gleccserei láthatóak, É felé pedig a Sella kőpiramisai meredeznek az égnek. Az út további része a kisebb mászásoktól eltekintve majdnem szintben halad a Mesola gerince alatt, annak hol az északi, hol a déli oldalán. Akasztgatás közben több világháborús bunkert hagyunk el, amelyek át- és átfúrják a sziklát, emléket állítva az egykor itt folyt igen kemény harcoknak. Az út K-i végén egy sziklába vájt alagút után érjük el a Bontadini-bivakházat, melyet nemrég újítottak fel, innen pedig már csak pár perc a Passo Padon-menedékház (kis háborús múzeum a ház mellett), ahonnan a hágóba ülőlifttel szállíthatjuk megfáradt csontjainkat. A visszaútra a háztól három lehetőség is kínálkozik. Az előbb említett ülőlifttel, sportemberek pedig gyalog, a sípályán ereszkedve érhetik el a hágót (699-es út), majd a duzzasztott tó déli oldalán vezető bitumenúton juthatnak el kiindulási pontjukhoz. A másik ösvény pedig a Padon-háztól indul, s a Mesola gerince alatt, attól D-re futó ösvényen vezet vissza a parkolóban hagyott autóinkhoz (Crepes de Padon-út).

További információ: www.viaferrata.hu