Outdoor  »  Via Ferrata  »  Útvonalajánló: Luca Innerkofler ferrata

Útvonalajánló: Luca Innerkofler ferrata

2006. február 8.
 
Eddig 0 hozzászólás
A Luca Innerkofler a Dolomitok egyik legkönnyebben teljesíthető útvonala.

Csoport: Sexteni (Sestói) Dolomitok.

Kiindulási pont: Auronzo-ház (2320 m). A házig fizetős az út, a ház pedig iszonyú drága, és forgalmas is.

Nehézség: "A" - kevésbé nehéz. A nyeregből B nehézségű, kissé mászósabb, de rövid út vezet a csúcsra. Szintemelkedés az Auronzo-háztól: kb. 500 m.
Menetidő: Auronzo-ház-Lavaredo-ház (nyereg) 0,5 óra; nyereg-Drei-Zinnen-ház (Rifugio Locatelli) 0,5 óra; Drei-Zinnen-ház-Monte Paterno (Paternkofel) 1,5 óra; vissza az Auronzo-házig 1,5 óra. Felfelé É-i fal, lefelé D-i.

Érdekesség: Történelmi útvonal. A Drei-Zinnen-háztól a csúcs alatti Camoscio nyeregig majdnem végig alagútban vezet az út, több ponton kilátással a Drei-Zinnenre (Tre Cime).

Pihenőhely/menedék: Locatelli-ház: nyitva VI-IX. hó. Tel.: 0474/972002. 210 férőhely. Téli szállás 6 fő. Auronzo-ház: nyitva egész évben, infó: www.rifugioauronzo.it.

Megközelítés autóval: Cortinából K felé a Tre Croci hágón át Misurina irányába, majd a településen a Rif. Auronzo táblát követve (Cortinától kb. 18 km). Misurinából fizetős műúton az Auronzo-házig.

Leírás: A túra célja a 2744 méteres Paternkofel, az óriások előszobájában. Az Auronzo-háztól széles és forgalmas ösvényen gyalog a Lavaredo-házig, majd a felette lévő hágóig, mely a híres Drei-Zinnen (Tre Cime) és a Paterno csúcsa között húzódik. Itt mindig nagyszámú turista verődik össze, hogy a Tre Cime félelmetes falaiban gyönyörködjön. Utunk a Paterno csúcsa alatt, a Locatelli-menedékházig továbbra is széles, és még mindig forgalmas ösvényen, nagyjából szintben halad. A háznál vagy a ferrata beszállásánál rövid pihenőt tarthatunk. A ferrata eleje egy keskeny sziklagerinc(b)en kiépített ferratán vezet a Camoscio-hágóra. A mászósabb rész előtt egy háborús bunkerben be is öltözhetünk. Az út végig emelkedik, elején rövidebb mászással, majd törmelékes, de nem túlzottan kitett ösvényen jutunk a hágóra. A biztosítási pontok között nagy a távolság, a drót több helyen felfekszik vagy belóg, ennek ellenére jól biztosíthatjuk magunkat. A nyeregből nehezebb, az elején kitettebb út vezet a csúcs felé, jó lépésekkel, sűrűbb "köztesekkel". A csúcsról ismét a félelmetes Tre Cimére nyíló kilátásban gyönyörködhetünk. Irány: vissza D felé, majd meredeken lefelé egy törmeléklejtőn a Passaporto hágónak. Utunk vége itt is alagutakon át vezet a Lavaredo-ház feletti törmeléklejtőre. A Camoscio hágóból vissza a Forcelle ferratán is visszajuthatunk kiindulópontunkhoz, azonban ez már egy egész napos és nagyobb kerülővel járó útvonal, mely nagyjából vízszintesen, majd lassan K felé ereszkedve vezet minket a Pian de Cengia-házig, ahonnan szép széles ösvényen juthatunk vissza kiindulópontunkhoz (4 óra).

További információ: www.viaferrata.hu