Outdoor  »  Via Ferrata  »  Útvonalajánló: Michieli Strobel ferrata

Útvonalajánló: Michieli Strobel ferrata

2006. február 9.
 
Eddig 0 hozzászólás
Aki ezt a túraútvonalat választja, az festői tájban gyönyörködhet a túra alatt, sőt két 3000 méter feletti csúcsra is kilátás nyílik.

Csoport: Pomagnon.

Kiindulási pont: A Hotel Fiames parkolója (1292 m).

Nehézség: "C" - nehéz. Szintemelkedés 1000 méter. Felfelé 400 métert, lefelé 700 métert igen instabil törmeléklejtőn.

Menetidő: Hotel Fiames-ferrata beszállása 1 óra; ferrata-Punta Fiames (2240) 2 óra; Pomagnon nyereg-Hotel Fiames 2 óra. Korai indulással félnapos túrára készülhetünk. Cortina közelsége miatt nagy lehet a forgalom a falakon. Induljunk korán vagy dél körül. (Ny-i fal, délig stabil árnyék biztosított.)

Érdekesség: Rövid kitett szakaszok, a csúcs előtt kissé mászósabb, de végig jól biztosítható. Jó időben végig ragyogó kilátás Cortinára és környékére, Ny felé a Tofana két 3000-es csúcsával (Mezzo, Dentro).

Pihenőhely/menedék: Útközben nincs fedett pihenőhely.

Megközelítés autóval: Cortinából É-ra, Dobbiaco felé (2 km).

Leírás: A ferrata közvetlenül Cortina közelében, a tőle ÉK felé kiemelkedő Pomagnon Ny-i meredek falán épült ki. Az út első szakasza meredek, instabil, nagy esőzések után mindig széles kőfolyás árkában, vagy mellette, egy kúszófenyőkkel benőtt törmeléklejtőn vezet. A ferrata beszállása közvetlenül a szikla aljából indul, tovább a szélesnek nem mindig mondható párkányokon vezet. Az út nagy részét ezeken tesszük meg, kúszófenyők között, valamint a párkányokat összekötő meredek felszökéseken, kéményekben. Alattunk lassan bontakozik ki a Boite patak völgye, nyugatra pedig a Tofana hatalmas tömbje. A csúcs előtt két rövidebb meredek, kitettebb szakasz vár még ránk, az előbbi egy hatalmas sziklatömb (Campanile) déli falán, az utolsón egy meredek traverzzel. Előtte nem árt a tériszonyt zsákba rakni, le ne nézzen véletlenül. Fent ragyogó kilátás nyílik Cortinára és a környező hegyekre. A Pomagnon-nyeregből meredeken, ismét instabil, törmelékes, kőomlásos kuloáron ereszkedünk. Az út végén jobb felé tartva visszatalálunk a hotel felett vezető, egy régi vasút nyomvonalát követő remek kerékpárútra, melyen a beszállás felé egyszer már áthaladtunk.

További információ: www.viaferrata.hu