Extrém  »  Extrém teszt  »  Parkour - a látványa is csonttörő

Parkour - a látványa is csonttörő

2006. március 3.
 
Eddig 0 hozzászólás
Hogy mit jelent a parkour? A külföldi média városi akadályfutásnak nevezi ezt a sportot, holott sokkal többről szól! Egyeseknek csakl divat, mások sportként űzik, de vannak, akik számára egyenesen életforma. Az utóbbiak a traceurök.
 

Ők azok, akik a városi akadályokon a fizika törvényeit meghazudtoló ügyességgel gázolnak át. Itt az ember valóban ki tudja próbálni, mire képes fizikailag és mentálisan! Itt aztán meg kell küzdeni, hogy elérjen dolgokat, fel tudjon mászni egy magas falra, ilyen-olyan szaltókat legyen képes ugrani! Egy valódi traceurnek a célja olyat futni, melynek során az akadályokat kreatív, akrobatikus és gördülékeny módon küzdi le. A runok általában ugrásokból, szaltókból és falfutásokból állnak, a határ a traceur kreativitása. David Belle (a parkour egyik kitalálója) a következőképpen fogalmazta meg ennek az őrületnek a lényegét: "Az ember az útjába kerülő akadályokat felhasználva ugrásokat és akrobatikus mozdulatokat produkál" Minden pillanatában sebességet, gördülékenységet, harmóniát és eredetiséget kell mutatnia." Története A parkour feltalálójaként a francia David Belle-t emlegetik. Az 1980-as évek végén egy kisebb faluban lakott a családjával, és az erdőben gyakorolta a különböző atlétikai elemeket. Amikor később Párizs külvárosába költöztek, Davidnak hozzá kellett szoknia a városi környezethez. Később egyik barátjával (Sebastian Foucan) és édesapjával kitalálták ezt a sportot, mely világszerte hamar elterjedt. Azóta folyamatosan alakulnak meg az ún. klánok, de egyre több szóló traceur is van. Franciaországban például gyakorlópark is épült a számukra.

Parkour külföldön: Magyarországgal ellentétben - rengeteg csapat működik. Tapasztalataim szerint ez a sport Európában a legnépszerűbb, de Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is vannak klánok, illetve treacerök. Külföldön elfogadott a parkour mint extrém sport, a média sokat foglalkozik vele, és szerintem ez előbb-utóbb itthon is bekövetkezik.Hazai klubok: Magyarországon egyelőre (relatíve) kevés csapat van. Eddig Pécsett, Dunaújvárosban, Nyíregyházán, Kaposváron, Budapesten,no és persze Miskolcon (itt űzik a legtöbben) vannak "klasszikus" parkour-klánok. Ez kb. 30 csoportot jelent, amelyekbe mintegy 100-150 ember tartozik. Bár sportunk "szintvonalai" még nem éppen borítják be hazánk térképét, talán épp ennek a cikknek a hatására jelentkeznek új emberek, csapatok a weboldalunkon: http://stuntman.uw.hu .

 

A Sportpiac 2006/2. számában bővebben is olvashat erről az új őrületről.