Outdoor  »  Futás  »  Elkezdődött az idei maratonszezon

Elkezdődött az idei maratonszezon

2005. május 25.
 
Eddig 0 hozzászólás
Mindenütt a világon óriási tömegeket mozgatnak a maraton eseményei. A március első vasárnapján rendezett Los Angeles-i maratonon, amely az 1984-es e városbeli olimpia óta vált rangossá, évről évre többen állnak rajthoz. Idén több mint 22 ezer futó, gyalogló és tolókocsis atléta vállalkozott a 42,2 kilométeres táv megtételére.
Március második hétvégéje az örök városé és a tízezer indulóé volt: soha ennyien nem futottak még Rómában. A Forum Imperiali elől rajtoló tömeg a történelmi Róma legszebb részei mellett a Tiberis partján gyűrte le a klasszikus távot. Április 10-én Párizsban megrendezett maratonon 35 ezer futó eredt neki a Champs Elysées-ről, a tömegversenyre már hónapokkal azelőtt beteltek a nevezési helyek.

 

A londoni maratont gyakran hívják a világ első számú maratoni eseményének, az idei április 17-ein 40 ezren (!) állhattak rajthoz. Az idén 25. alkalommal megrendezett futás különlegessége a pazar és rendkívül erős mezőny volt, hiszen a legutóbbi öt verseny győztesei kaptak meghívást (a szervezők szigorú előírások alapján csak január közepéig fogadták a jelentkezéseket, így több ezer jelentkezőt kellett elutasítaniuk. Április 18-án, másnap Bostonban csaknem 30 ezren startoltak.

Honnan származik a maraton, és miért éppen 42 195 méter a táv?

Mindenki hallotta az ókori athéni katona történetét, aki a Marathon-Athén távolságot egy szuszra loholta végig, hogy elújságolja az örömhírt az athéniaknak, miszerint legyőzték a perzsákat - és a névtelen hős belehalt. Emlékére az első újkori olimpián, 1896-ban megrendezték a maratoni versenyt, amely minden olimpia elengedhetetlen számává vált.

Athén és Marathon mindössze 36 km-re fekszenek egymástól. Az első olimpiai maratonikat - az athénitól az 1920-as antwerpeniig - különböző, 39 996 métertől 42 750 méterig váltakozó távokon futották.

Az 1924-es párizsi játékokra döntötték el, hogy az 1908-as londoni 42 195 métert (a windsori kastélytól a White City stadionig terjedő távot) szabványosítják.

Érdekesség, hogy a londoni olimpián valójában nem ennyit, hanem 42 263 métert futottak, mert a mezőnyt a távmérési ponttól kicsit távolabbról, a kastély elől startoltatták, hogy a királyi család a rezidenciájából csodálhassa meg az indulókat. Újramérve a pályahosszat, aztán "visszarövidítve" 68 méterrel (ennyivel volt megtoldva a fenséges közönség kedvéért), jött ki a 42 195 méter, amely napjainkig a hivatalos maratoni táv.

A maraton népszerűsége a 70-es évektől nőtt meg, amikor már nemcsak a hivatásos, de az amatőr sportolók eseményévé is vált. Minden futó álma, hogy egyszer végignyargalja a Távot. Olyan kihívás ez, amelynek nem könnyű ellenállni, de teljesíteni még nehezebb. Ne felejtsük el, hogy hosszú edzést és tudatos felkészülést igényel!