Outdoor  »  Futás  »  Tartoltak az új-zélandiak a hegyifutó vb-n

Tartoltak az új-zélandiak a hegyifutó vb-n

2005. szeptember 27.
 
Eddig 0 hozzászólás
Két héttel a Dolomitenmannon aratott győzelme után Jonathan Wyatt otthon, az új-zélandi Wellingtonban verte tönkre a világot. A hegyifutók legnagyobb versenyén, a világbajnokságon. A legjobb junior nő pedig szinte a reptérről indult, ugyanis késett a gépe.

A célegyenes

A legtöbb ember számára a hegyek túrázások esetleg hegymászás helyszíneként szolgálnak, van azonban egy embercsoport, akik rekortánnak használják az ösvényeket. Ők a hegyifutók, a zergék közeli rokonai. Szeptember 25-én Új-Zéland fővárosában rendezték a sportág 21. világbajnokságát.
A versenyre nagyon készültek a házigazdák, és a wellingtoniak szinte egy emberként döntöttek úgy, hogy a vasárnapjukat az önkínzás legális formáját űző sportolók ösztönzésének szentelik. Tömött sorokban bíztatták a futókat, szinte olimpiai hangulatot teremtve a Victoria hegy tetején és a célban, a médiából pedig már hetek óta folyt a verseny beharangozója. Ahogy az egyik újság fogalmazott, "az utóbbi napokban nem csak az ebédidőben fitness szenvedélyüknek élő wellingtoniak futnak az utcákon, de profi futóknak látszó egyének is, főleg a Victoria hegy lejtőin". (Ebédidőben futni? - ez is csak Új-Zélandon eshet meg - a szerk.)

Jonathan Wyatt

Már a verseny előtt a négyszeres hegyifutó világbajnokot (1998, 2000, 2002, 2004), Jonathan Wyattet tartotta mindenki a legesélyesebbnek, főleg, mivel a 32 éves klasszis wellingtoni. Az esélyeit tovább növelte, hogy a két héttel korábban, az osztrák Dolomitokban rendezett Dolomitenmann váltóversenyen is óriási fölényt szerzett a váltó első tagjaként, így 2004 után ismét a nyertes csapatban volt.

Az azonban a fentiek ismeretében is sokakat meglepett, hogy Wyatt mekkora előnnyel nyerte meg a hegyifutó világbajnokságot. Már a verseny elején az élre vágott, és a 13,5 km-es hegyre fel, hegyre le táv végén több mint két perces előnnyel ért célba az őt üldöző olasz triumvirátus előtt. Wyatt ideje 53 perc 23 mp volt, a 2. helyezett Gabriele Abate-é 2 perc 12 mp-cel több. Az olaszok természetesen megnyerték a csapatversenyt, de ebben semmi meglepő nincs, ugyanis már sorozatban 21. alkalommal tettek így. Azonban ezt a legnagyobb sztárjuk, Marco DeGasperi nélkül tették, akit a csapatvezetés nem válogatott be a csapatba, az idény eleji sérülései miatt. Jonathan Wyatt azonban a verseny után nem hagyta szó nélkül egyik legnagyobb ellenfelének mellőzését, és DeGasperinek dedikálta a győzelmét.

Kate McIlroy

A nők versenyében szintén hazai győzelem született, viszont nem az nyert, akire mindenki számított volna. 2001 és 2003 bajnoka, Melissa Moon csak a 7. lett, és helyette a 24 éves Kate McIlroy gondoskodott arról, hogy a nézők ebben a kategóriában is zúghassák a Kiwi, Kiwi, Kiwi kántálást. Kate nem veterán hegyifutó, ő eddig cross-country-ban jeleskedett, és a mostani vb-n azért indult el, mert Wellingtonban, szülővárosában rendezték. Végül annyira fellelkesítette a mintegy tízezer szurkoló bíztatása, hogy elsőként ért célba, a skót Tracey Brindley és a cseh Anna Pichrtova előtt.

A junior nők kategóriájának győztese pedig majdnem lemaradt az egész világbajnokságról. Az orosz Jioulia Mochalováról van szó, aki repülővel indult Új-Zélandba az orosz csapattal, Sydney-ben azonban elakadt, és csak egy későbbi járattal jutott el Wellingtonba. Éjfélre érkezett meg,és még várt rá a vámvizsgálat és a szállás megtalálása. Három órát aludt, és így természetesen a versenyen látta először a pályát, sőt alig egy perccel a rajt előtt ért egyáltalán ki. De ez sem akadályozta! Legjobban az izamot a most már kétszeres világbajnok orosz lánnyal a szlovén Mateja Kosovelj és a török Hulya Ongun bírta a kategória 4,7 km-es távján.

A junior fiúknak kétszer ilyen hosszú távolságot kellett megtenniük (pontosan 9,1 km-t), és itt a török Vedat Gunen, a mexikói Juan Carlos Carera és az olasz Martin Dematteis állt fel a dobogóra.