Outdoor  »  Hegymászás  »  A Via ferratázás kellékei

A Via ferratázás kellékei

2006. február 9.
 
Eddig 0 hozzászólás
Mint minden extrém sportnak a Via ferratázásnak is megvan a maga sepeciális kelléktára. Azonban nem kell olyan összetett garnitúrára gondolni, melynek megfelelő használatához hosszú évek gyakorlata kell.
A via ferratás túrák elengedhetetlen kellékei, a beülőheveder, dupla kantár, karabinerek, fék és a sisak.

A beülők között is többféle létezik, jelen esetben a sziklamászók által használt változat a legalkalmasabb. Fontos, hogy az újonnan szerzett beülőt még a túra előtt felpróbáljuk, ugyanis ebből is több méret létezik, annak ellenére, hogy a legtöbb helyen állíthatóak a méretei. A hagyományos S, M, L, XL méretek figyelembevétele mellett is próbáljuk fel, mert márkánként változó a méretezés.

A beülőheveder és a ferrata szerelvények közötti kontaktust a beülőre szerelt dupla kantár, valamint az erre rögzített karabinerek adják. A karabinerek között is többféle van, ezek részletezésébe most beletörne a bicskánk, ezért csak az expresszzáras, nagy nyílású karabinereket ajánljuk figyelmetekbe, ugyanis ez az a típus, amelyik a ferratákon a legkényelmesebb és legbiztonságosabb rögzítést adja. A nagyobb nyílás a vastagabb drótköteleken és rögzítések közötti átakasztást, az automatikus rugós gyorszár pedig gyorsabb rögzítést segíti elő. Természetesen egyszerűbb kivitelű eszközökkel is próbálkozhatunk, de a biztonság lebegjen mindig a szemünk előtt.

A kantárak készülhetnek kötélből, hevederekből, gyárilag, vagy otthon, esetleg kérésre jobb boltokban is összeszerelnek számunkra ilyet. A kantárak és a karabinerek azonban már együtt is kaphatók, kifejezetten ferratás utakhoz összeszerelt ún. klettersteig szetteket a legtöbb túraboltban árusítanak. A tapasztalat szerint ma Petzl cég által gyártott Zyper Y típus a legmegbízhatóbb. A Petzl az utóbbi években fejlesztette ki a korábban már alkalmazott energiaelnyelő (ún.: abszorberes) Scorpio szettet, melyben az esés energiáját egy erre célra összevarrott heveder nyeli el. ) A leginkább elterjettebb Zyper-ben a karabinereket gumigyűrű, ún.: okosító rögzíti a hevederben, nehogy abban elforduljanak.. A karabinerek összeakadása, a központi HMS karabiner elfordulásával együtt nagy veszélyeket rejt magában, melyet ebben az újabb szerkentyűben már kiküszöböltek. Fontos, ha "barkács" szettel túrázunk, hogy a karabinerekre szoros csomót kössünk, a kötelek végét pedig ragasszuk le. A házilag készített szetteknél figyeljünk arra, hogy dinamikus kötélből készüljenek és a szárak hossza mindig a felhasználó számára legyen kialakítva.

Elengedhetetlen kelléke felszere-lésünknek az energiaelnyelő fék, melyet a gyári szettek már eleve tartalmaznak, házi készítmé-nyünkhöz magunknak kell vásárolni. (Karabinerekből is össze lehet rakni, de ez szakértelmet igényel). Esésnél ez a kis fémdarab segít abban, hogy a rajta többször átvezetett kötél súrlódását kihasználva csökkentse az esés energiáját. A heveder végének elvarrása, vagy a rákötött csomó az átcsúszást követően megakadályozza, hogy a kötél kifusson a fékből. Rendkívül fontos, hogy statikus rendszerű biztosítást tilos használni a ferratákon, hiszen esés során a fék nélküli kötélre, de gerincünkre is teljes súlyunk nehezedik! Életveszélyes! A korábbi szettekben, melyekben a féken volt átvezetve az egyetlen kötél, ezért volt tilos mindkét karabínert beakasztani. A gyári szetteknél viszont ez kötelező!

Fontos kellék még a sisak, mely a sziklákon való közlekedés során lezuhanó kövektől, kisebb esésektől védheti meg fejünket. A hegyekben tapasztaltak alapján mindenkinek felhívjuk figyelmét, hogy a sisak használata nem ajánlott, hanem KÖTELEZŐ! Kizárólag Y pánttal ellátott kifejezetten erre a célra készült sisakokat használjunk, ugyanis a munkavédelmi boltokban árult kobak egyáltalán nem véd a hegyes kövektől, rögzítése nem biztonságos, a motoros bukósisakok túrázás közbeni kényelmetlenségét pedig mindenki el tudja képzelni.

Egyéb kellékek

Több kitett részen, ahol huzamosabb ideig karunk erejére is szükség van, jól jöhet egy rövid standheveder és egy ahhoz rögzített zár nélküli karabiner. Ezzel a közeli fixpontra, drótra, létrához, trepnihez tudjuk magunkat kikötni, így kezünk megpihenhet, újabb fogások után nézhetünk.

A túravezető könyvekben a nagyobb köteles ereszkedések idején ajánlják figyelmünkbe a kesztyű használatát, mely tenyerünket védi a sérülésektől. Irodistáknak, nem kétkezi jómunkásembereknek, és bárkinek melegen ajánlom, hogy az első túrákon folyamatosan használjon ilyet. Erre a célra jó az egyszerű kerékpáros, esetleg erősebb munkáskesztyű melyet otthon egy kisebb tépőzárral megtoldhatunk, hogy ne essen le kezünkről. Hólyag úgyis lesz, de sok kellemetlenségtől megóv minket.

További információ: www.viaferrata.hu