Főoldal  »  Sportpiac Magazin  »  2009/6.

A 2009/6. szám tartalmából

Hírek
Magyar nő a Cho Oyu csúcsán oxigénpalack nélkül > Ötszázan ugrottak le a hídról > A világ legrégebbi elsüllyedt városa > Új vitorlás sebességi világrekord! > Big River Man a moziban > Budapest zöld térképe > Rock Masters 2009

Szélből is megárt a sok
V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság
Az V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokságot idén már harmadik alkalommal szervezte az Adriatic Challenge. Közel 40 hajó állt rajthoz október 10-17. között a dalmáciai Biogradban, hogy öt hajóosztályban (Bavaria 42 M, Bavaria 47 C, Dufour 44, Salona 37 R és Sun Odyssey
32i), közel 400 versenyző összemérje tudását 4 pálya és 3 túraversenyben.

All mountain sílécek 2009/2010
Atomic > Head > Elan > Fischer > Nordica > Scott > Salomon
2010-ben a 25 legnagyobb sílécgyártó körülbelül 1000 modellt dob a piacra . A megfelelő síléc kiválasztása hathatós segítség nélkül rendes fejtörést okozhat nem csak újoncoknak, de a pályákat régebb óta szelő sízőknek is . A hobbi sízők számára két legfontosabb léctípust vesszük szemügyre; az egyik a kezdők és közép-haladók lábára szánt magabiztos, kényelmes fekvésű allrounder lécek. A másik nagyobb csoport a tapasztaltabb hegyivagányok számára készített, mindenevő (értsd: bucka-mélyhó-pálya-jég-szerető) lécek.

Utasbiztosítás vagy Eu-kártya?
Biztosítási körkép a szezonra
Melyiket érdemes választani? Mivel biztosítsuk magunkat a téli vakációnkhoz? Utasbiztosítást vagy európai egészségbiztosítási kártyát kössünk-e? Baleset vagy betegség esetén milyen ellátásra vagyunk jogosultak, illetve a költségeket ki fedezi? Többek között ezekre a kérdésekre megkapod a választ cikkünkben.

Síszemüveg körkép
[Sz]éles spektrum
Adidas > Rudy > Alpina > Smith > Oakley > Julbo > Rossignol > Wed'ze > Dainese > Spexx > Uvex
A síszemüveg nélkülözhetetlen a sízők és a snowboardosok számára. Nemcsak a szemet, hanem az arcot is védi a szél, a hó, a jég és nem utolsó sorban a káros sugarak ellen.

Interjú Méder Áronnal
Aki 3 év alatt kerülte meg ?szólóban? a Földet
Méder Áron 2009. szeptember 19-én közel 3 év után kikötött a magyar Földkerülők szárazföldjére, s mindemelet rekordot is döntött: a magyarok közül eddig ő vitorlázott a legkisebb hajóval körbe a Földön, hiszen a 6 méteres Carina 19-es típusú vitorlásával tette meg az utat . 2006. szeptember 24-én indult el Szlovéniából, Koperből, s most ideérkezett vissza ? szerinte nem hősként , csupán megtanult egy kicsit a tengeren, óceánon élni. Valószínűleg a három év alatt összességében nem beszélt annyit, mint most az utóbbi pár napban. A tömérdek érdeklődő, elismer ő, gratulálni vágyó rajong ók között faggatuk Áront a megtép ázott hajón.

Hogyan védekezz a kihűlés és a fagyás ellen?
Fagyási sérülések, hidegallergia, hipotermia, vagyis fokozatos kihűlés. Mind-mind velejárója lehet a téli vakációnak, ha nem figyelünk oda ... Egy kiadós csúszás eredménye nemcsak a fáradtság, hanem az izzad ás is, ami pedig hirtelen hőleadással jár. Hogyan tartsuk meg a hőt,
honnan meríthetünk energiát? Hogyan előzzük meg, hogyan kezeljük a fagyási sérüléseket?

A műfalak világa
A sziklamászással ma ismerkedő fiatalnak teljesen természetes, hogy a közelben található kisebb?nagyobb műfalon, ?boulderfalon? hódoljon szenvedélyének. A műfalmászás a sportág új civilizált formája és alapja a műfalas versenymászásnak. Sokan tisztán erre specializálódnak, csak hébe-hóba látnak sziklát.

Légy a saját felvonód
Színtiszta freeride a Tátrában
Ha fanatikus síelő vagy snowboardos vagy, akkor előbb vagy utóbb eljutsz oda, hogy kicsúszol a pályáról. Ha ezt jó társaságban és jó hóviszonyok között teszed, akkor rögtön rabul ejt a pályán kívüli csúszás. Amikor a többiek az erdő közepén hagynak derékig besüllyedve a hóba, vagy a megfagyott firnes rétegen be-beszakadva próbálgatod először magad, akkor a nagy egymásra találást egy hosszabb udvarlás előzi meg.

Fuss fel a hegyre 60 kg téglával!
II. Eged-hegyi Sherpa Rally, Eger 2009.
A sherpa rally egy igazán kemény extrém erőpróba, mely a legendás nepáli teherhordók, a serpák teljesítményére hívja fel a figyelmet. Hagyományteremtő céllal a külföldi versenyek mintájára rendeztük meg.

2010-es bringákat teszteltünk a Mátrában
A kiruccanásunk apropója az volt, hogy idén második alkalommal rendezték meg azt a sajtótájékoztatást, ami keretében a Merida kerékpárok 2010-es összteleszkópos modelljeivel ismerkedhettünk meg, mi sajtósok.

Vállalod a kihívást?
Versenyezz Te is!
Baja 1000 > műs, mint a Dakar
Amerikában nem a Dakar-rali a leghíresebb tereprali verseny, hanem a Mexikóban megrendezett Baja 1000. a legendás viadal, 1967. óta létezik, s nagyon népszerű Amerikában.

Kaukázus Rali 2009
Flúgos túlélőtúra négy keréken
Augusztus végén másodszor indult Budapestről a legflúgosabb kelet-európai autós futam olyan régiókba, amelyeket a legtöbben csak a hírekből ismernek. A 11 országon áthaladó Kaukázus Rali érintette többek között Boszniát, Koszovót, Észak-Grúziát és Hegyi-Karabahot is.

Vasco da Gama
A luzitán, aki elsőként érte el a tengeren Indiát
Az egész világbirodalomban párját ritkító, hogy egy világutazó tetteit, cselekedeteit, útjának történetét hazája legnagyobb nemzeti költője eposzban mesélje el... Vasco da Gamával mindez megesett.