Főoldal  »  Sportpiac Magazin  »  2010/3.

A 2010/3. szám tartalmából

Hírek  
Amerika Kupa: Tönkreverte a BMW-Oracle csapat nagy riválisát az Alinghit > Hullámlovas kapta az extrém sportok Oscar-díját > Megnyílt az ország legnagyobb falmászó klubja > > Bringásoknak: változott a kresz!
48 nap alatt a Föld körül         
A francia Groupama 3 trimarán új földkerülő világrekordja

Fitz Roy „reload”        
Első magyarként a csúcson > Urbanics Áron és Kovács Tamás második Patagónia túráján ismét  a Cerro Torre - Fitz Roy környékét látogatták meg, a túra közben csatlakozott hozzájuk Földes András is. Idén azonban korántsem volt akkora szerencséjük az időjárással, mint két éve.

Újdonságok    

Absa Cape Epic 2010
A Cape Epic, a világ egyik legkeményebb montis maratonja, rengeteg profi versenyzővel a mezőnyben. Az idei táv 722 km és 14 635 m szintkülönbség (a Mount Everest kétszerese!) volt,
melyet a montisok 8 nap alatt tekertek le.

Outdoor Fotólabor     
Kompakt ultra zoom 1. rész
Ebben a rovatban kísérletet teszünk arra, hogy megtaláljuk azt a digitális fényképezőgépet, amely az outdoor körülmények között adódó valamennyi szituációban megállja a helyét és maximálisan
kiszolgálja felhasználóját.

Windsurf nemzetek     
Minden nemzet büszke a saját sportolóira, és legjobb csapatait küldi az Olimpiára vagy a foci VB-re. A windsurf nem csapatjáték, eddig nem is volt az Olimpián kívül összehasonlítási alap
– az meg nem fedi le a szörfsport teljes egészét – de megpróbáljuk a lehetetlent és bemutatjuk a legeredményesebb szörfös országokat.

MTB tech + trend 2010          
Rengeteg gépet látsz, nagyon hasonló kinézettel. Az árcédulán azonban a hasonlóság ellenére nagyon is eltérő számok szerepelhetnek. Segítünk eligazodni a bringák technikai felépítésének értelmezésében, és megtudhatod, mit jelentenek azok a nüansznyi, kívülről csak alig látható eltérések, melyek bringázás közben sokat tehetnek hozzá az élményhez.

Táplálkozási tanácsok nemcsak vegán sportolóknak   
A sportolók táplálkozása és életmódja ma még sajnos nem áll megfelelő mértékben középpontban. Ez részben abból fakad, hogy a sportolók eredményességét főképpen edzéseik minőségétől és mennyiségétől teszik függővé, és jó esetben másodlagosnak tekintik az életmódot illetve a táplálkozást, rossz esetben semmilyen jelentőséget nem tulajdonítanak neki.

Merida Press Camp 2010 – Együtt a nagyokkal         
Az elmúlt esztendőkhöz képest igen zord telet hagyott maga mögött az a kis magyar csapat, aki néhány órás repülés után a Baleár-szigetek legnagyobbikán, a palmai kifutón landolt. A cél ezúttal is a santa poncai Merida Press Camp volt.

Mire vállalkozunk, ha via ferrata túrára indulunk?        
Ez a cikk azoknak szól, akik még csak most tervezik első via ferrata útjukat. Bárki bekerülhet a via ferratázók körébe – azonban szem előtt kell tartani néhány fontos szabályt a felkészülés és túra során.

Több adrenalin, kevesebb CO 2         
Freeride expressz Svájcban
A történet ott kezdődött, hogy három nagymenő freerider felült a Zermatt és St. Moritz között közlekedő Gleccser-expresszre,  hogy közelebbről is szemügyre vegyék a legjobb alpesi hegyi bringa pályákat... 
Felhők között a világ legmeredekebb szigetén  
Kerékpárral Tenerifén és La Palmán

A túra célja La Palma volt, mely az ötödik legnagyobb szigete a Kanári szigetcsoportnak. A legmagasabb csúcs a Roque de los Muchasos (2426 m), melyen található a világ harmadik legkomolyabb obszervatórium halmaza, legalább 10-12 obszervatóriummal.

Katalógus       

Petra, az ezer színben játszó csoda
          
Útközben a vándor olykor megáll, hogy körbenézzen. Ha pedig útja Jordánia délnyugati részén a Petra (jelentése: Szikla) sok színben játszó romos kővárosa felé kanyarog, ahol szűkebb, hol kicsit tágabb szikla, vagy sziklahasadék mélyén, a nyakát valósággal nyújtogatja.

Száznegyvenöt éve mászta meg Edward Whymper a Matterhorn csúcsát        
Matterhorn az Alpok 4478 méter magas, a svájci Wallis kanton és az olaszországi Piemonte tartomány határán az égbe szökő, szarv alakú csúcsának meghódítása nem ment könnyen! Minden, e csúcs meghódítását célul kitűző, ám kudarcot vallott vállalkozást természetesen nem jegyzett fel a krónika. De volt belőle bőven!

Programajánló