Főoldal  »  Sportpiac Magazin  »  2011/3.

A 2011/3. szám tartalmából

Wild Joe sikere Caprin

Sikerrel debütált az első hazai csapat a Maxi Yachtok világában. Józsa Márton kapitány és csapata a 400 tengeri mérföld hosszúságú Rolex Volcano Race nemzetközi vitorlásversenyen megszerezte a harmadik helyet. A Wild Joe ezzel ismét bizonyította, hogy a magyaroknak is van helye a tengeri mezőnyben.

 
Hírek
Világújdonság Magyarországon: Bemutatták az Infiniti-szárnyat | A világ leglátványosabb vitorlás versenye Magyarországon: Groupama Garancia F18 Világbajnokság |  RAKÉTAEMBER a Grand Canyon felett | 657 métert tett meg delfinek orrán az olasz Simone Arrigoni | Balaton Bike Fest | Hét kontinens hét csúcsa 16 évesen  | Amerikai hegymászók megsíelték a Lhocet.. |  
A sivatag titánjai

Roberto Heras nyerte az idei Titan Desert kerékpár maratont, melyet május elején rendeztek meg Marokkóban. Az Erfoudtól Granadáig tartó viadal a hasonló versenyek között is kifejezetten extrémnek számít.


Újdonságok
43. Kékszalag Telekom Nagydíj
Újra a hagyományos vitorlásoké a terep >> Július 14-én rajtol a legnagyobb magyar vitorlás verseny, a balatoni Kékszalag. Európa legrégebbi és leghosszabb távon futott tókerülő versenye. Kik az esélyesek idén? Megtudhatod a cikkből.
 
Nyolc hónap alatt a Föld körül
VELUX 5 Oceans szóló-vitorlásverseny >> Közel nyolc hónappal az öt kontinenst érintő szóló-vitorlásverseny indulása után május 27-én futott be az első hajó a franciaországi La Rochelle kikötőjébe. A várakozásoknak megfelelően a megmérettetés abszolút győztese az amerikai versenyző, Brad Van Liew és Le Pingouin nevű vitorlása lett.
 
Tengeralattjáró-projektek: Utazás a Föld legmélyebb pontjára
Ismert arcok is fémjelzik a tengerek legnagyobb mélységeibe szánt tengeralattjáró-projekteket. Nagyon izgalmas dolog eljutni több kilométeres mélységbe, ám természetesen a mélymerülés "Mount Everestje" a Mariana-árok 11 000 métere.

Lhoce expedíció: Erőss Zsolt újra a csúcson
Erőss Zsolt és Gál László a magyar Himalája-expedíció szervezésében május 21-én elérte a 8516 méter magas Lhoce csúcsát, mely a magyar expedíciós hegymászás tizenegyedik nyolcezrese.

Hármas magyar siker a siklóernyős világkupán
Magyar sikerrel zárult az Akrobatikus Siklóernyő Világkupa Ölüdenizben, ahol a világ legjobb pilótái vettek részt. Takáts Pali és Kézi Gábor az idei szezon első megmérettetésén máris maga mögé utasította a nemzetközi mezőnyt.

Indonéz szörftúra

Képeslapok az édenből >> Alig három hete jöttünk haza Indonéziából, de oly távolinak, szürreálisnak tűnik az egész... Más világ, más éghajlat, más kultúra, és persze a legjobb hullámok, amiken valaha is szörföztünk.

 

Hogyan fejlesztheted mászó technikádat? 2. rész

Mászástechnikai elemek >> Ha megfigyelünk egy mászót, azonnal észreveszünk jellemző hibákat, nem helyesen végzett vagy kihagyott mozdulatsorokat. Ilyen esetben sokat segíthet a technikai edzés. A mászás szabályai nem kőbe vésett törvények, de gyakran megkönnyítik a mászást. Az alábbi írás segítségünkre lesz abban, hogy tudatosan elemezzük és fejlesszük technikánkat.

 
ÖRDÖGÁROK
Bakony az én Párizsom  >> Ahány mászó, annyi motiváció. Vannak, akik a számok rabjai és csak a nehézségi fokozatok bűvöletében élnek. Ők azok, akik közül a legtöbben pár év múlva felhagynak a mászással. Hosszú távon ennél többre van szükség. Van, akit a jó társaság, van, akit a változatos mászóterepek, van, akit az új lehetőségek feltárása motivál. Valószínűleg mi vagyunk a legkevesebben.  Babcsán Gábor és Kovács Tamás írása.

Tinédzser vitorlázók a Föld körül

 

E lapszámunk egy másik helyén emlékezünk Sir Francis Drake-re akinek nevéhez történelmi nevezetességű  esemény kötődik: Magellán után másodikként  vitorlázta körbe a Földet. Igaz, több száz év előtt... Hogy időközben mennyit változott a világ, azt az is bizonyítja, hogy most, a manapság ez már magányos (!), egyedül hajózó tizenéves fiataloknak is sikerült! Igen, többeknek is!

TOP 10 Horgásztó Magyarországon

A horgászás azon hobbik közé tartozik, ami nem számít luxusnak manapság, hiszen nem szükséges milliókkal rendelkezni, hogy beszerezzünk néhány jó felszerelést, de még a tavakhoz sem szükséges több ezer kilométert utazni. A legjobb hazai horgásztavak közül válogattunk

Az első angol, aki körbe hajózta a Földet

Sir FRANCIS DRAKE ADMIRÁLIS

A Föld első körül hajózója, a portugál Fernando Magellán (1480 körül – 1521.) már szerepelt ezeken az oldalakon (SPORTPIAC 2006/3.). Most a világra szóló tettet, - ugyan néhány évtizeddel később és másodikként, ám első angolként, - megismétlő utazóról és felfedezőről, Francis Drake-ről emlékezünk meg születésének 470. (valószínű) és halálának (pontosan) 415. évfordulója alkalmából.