Főoldal  »  Mit / Hol  »  A Bajóti Öreg-kő barlangjai

A Bajóti Öreg-kő barlangjai

Eddig 0 hozzászólás
Bajót, az Újkőkortól lakott település. Barlangjaiban számtalan régészeti leletet találtak. Péliföldszentkereszten valaha a templomos lovagok kolostora állt.

Megközelítés
Dorog, Esztergom, Nyergesújfalu felé és felől busszal.

Útvonal
Bajót – Öreg-kő – Péliföldszentkereszt , majd – Öreg-kő – Bajót. Táv: 11 km. Szint: 350 mNehézségi fok: Könnyű túra, ajánlott tavasztól őszig minden korosztálynak, családosoknak is. Figyeljünk a sziklákra és a barlangokra!

Látnivalók: Bajót: területe az újkőkortól lakott. Öreg-kő és barlangjai: Régészeti anyagai, természeti formakincsei védelme érdekében a terület fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll! Meredek lépcsősoron kell felkapaszkodnunk, amely feljebb Y alakban elágazik.

Jobbra az öreg-kői 1. sz. zsombolyt (35 m mély veszélyes aknabarlang) közelíthetjük meg, a lépcső felső részén szép kilátásban lesz részünk. A bal oldali 200 lépcső a Baits-barlanghoz, és a fölötte lévő beszakadt kupolájú Jankovich-barlanghoz vezet. Régészeti és őslénytani leleteiről nevezetes.

Az Öreg-kő csúcsáról kelet felé gyönyörű kilátás nyílik, látható a Gete és több Duna menti település. Túránknak ezt a szakaszát fokozott óvatossággal tegyük meg! Péliföldszentkereszt: A templom és a rendház helyén a templomos lovagok kolostora állt. Búcsújáróhely. Szalézi rendház: A templom mögött kálvária és XVIII. századi barokk szoborcsoport látható.

SZÁLLÁS ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓ: Tourinform Tata

Kapcsolódó anyagok:
Magas-Bakony
Keleti-Bakony
Vértes csendes útjain
Velencei-hegységből a Vértesbe
Velencei-hegység