Utazás  »  Utazási tippek  »  Kirándulj a Káli-medencében!

Kirándulj a Káli-medencében!

2006. szeptember 21.
 
Eddig 0 hozzászólás
Megnyílt a Theodora-Kékkő Tanösvény. A festői környezetben lévő új túraútvonalat speciális olimpikonok avatták fel.
A Theodora-Kékkő Tanösvényen a Káli-medencével ismerkedhetnek meg az oda látogatók. A kirándulóhely egész évben ingyenesen látogatható. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség értelmi fogyatékkal élő sportolói rekreációs délelőttöket szerveznek a tanösvényen a Kékkúti Ásványvíz Zrt. támogatásával, így készülve a hamarosan kezdődő Európai Ifjúsági Játékokra.
A tanösvény a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban elterülő Káli-medence második, tematikusan felépített és kialakított kirándulóhelye. Elődjéhez, a Theodora Tanösvényhez hasonlóan az a célja, hogy a látogatókkal megismertesse a környék természeti értékeit, és felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Az új tanösvény központi témája a kő, megtalálhatók régi, kialudt tűzhányók nyomai, felfedezhető a Szentbékkállai Kőtenger is, de ha a kirándulóknak mászni támad kedve, arra is kínálkozik lehetőség a Kereki-dombon vagy a Kopasz-hegyen.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportolói a Tanösvény bejárását követően akadály- és ügyességi versenyeken vettek részt. A sportolók szeptember 30.-tól október 5.-ig a római Európai Ifjúsági Játékokon mérettetik meg magukat több kategóriában is. Az Ifjúsági Játékok célja, hogy ösztönözze az értelmileg sérült és az egészséges fiatalokat a határok ledöntésére.

A tanösvény létrehozói régóta támogatják a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség törekvéseit. Idén nyáron országos jótékonysági mozgalmat szerveztek a fogyatékos sportolóknak, lehetőséget teremtve bárkinek, hogy néhány perces biciklizéssel adományt gyűjtsön számukra.